top of page

Tegn på depression

Har du mistanke om, at du eller en du holder af, lider af depression? Eller ved du det, og ønsker at lære mere? På denne side, vil du lære at genkende de mest typiske tegn og symptomer på depression, du vil få indsigt i hvordan andre oplever depression samt hvordan vi hos Reach oftest vil gå til depressionsbehandling.

Ønsker du en snak om det?

Hos Reach Psykologer tilbyder vi en startsamtale til dig, som overvejer et forløb, men af forskellige grunde endnu er usikker. Du kan nemt og bekvemt booke denne samtale online allerede i dag.

Symptomer og tegn på depression

Depression er en mental tilstand, der ikke bare påvirker dit humør i en negativ retning, men også din tænkning og din evne til daglige gøremål.

Nedenfor kan du se et overblik over typiske tegn på depression, men det er vigtigt at huske på at det er det brede symptombillede, samt det kliniske skøn, der viser om der er tale om en klinisk depression. Endnu vigtigere er det at have øje for, at mange kæmper med depressive symptomer og lider under disse, uden at være klinisk deprimerede. I disse tilfælde er det til gengæld lige så vigtigt at række ud efter hjælp, da en tidlig indsats, kan være af stor betydning for processen henimod bedring. 

Typiske tegn på depression

 1. Du  kan opleve et dystert udsyn –
  med tanker om at intet nogensinde vil blive bedre og der intet er,
  som du kan gøre for at ændre det.   

 2. Du kan opleve at være ligeglad med tidligere interesser,
  sociale aktiviteter eller sex. Det kan føles som om
  du har mistet evnen til at glædes og nyde livet.   

 3. Du kan indenfor en kort periode, opleve
  enten at have tabt dig meget
  eller at have taget meget på.   

 4. Du kan opleve enten søvnløshed,
  at du vågner meget tidligt,
  eller sover for meget.   

 5. Du kan føle dig irritabel, rastløs og aggressiv.
  Dit toleranceniveau kan være lavt, din lunte kan være kort
  og du kan opleve at alt og alle går dig på nerverne.   

 6. Du kan føle dig træt og fysisk drænet.
  Din krop kan føles tung, og du kan opleve at
  selv de små ting tager lang tid at færdiggøre og udmatter dig.   

 7. Du kan opleve stærke følelser af skam eller skyld.
  Du kritiserer dig selv konstant for det du opfatter som fejl og mangler og efterlader dig selv med en følelse af at være totalt værdiløs   

 8. Du kan begynde på risikoadfærd som fx stoffer,  overdrevet brug af
  porno, alkohol, gambling, hensynsløs kørsel
  eller farlig sport for at prøve at flygte fra dig selv.   

 9. Du kan opleve nye problemer
  med at fokusere,
  tage beslutninger eller huske ting.   

 10. Du kan opleve en stigning af uforklarlige
  fysiske problemer som fx hovedpine, rygproblemer,
  ømme muskler og maveproblemer.

Det er ikke sikkert at du kan genkende alle symptomerne i dig selv - depression ser forskelligt ud for forskellige mennesker - men kan du se dig selv eller en nærtstående i flere af disse beskrivelser, er det en god ide at søge hjælp af en fagperson. Her hos Reach sidder vi klar til at hjælpe dig.

At leve med depression

En klient hos Reach beskriver hvordan det var for hende at leve med depression:​

             Jeg fik  depression for et par år siden. Det var den hårdeste periode i mit liv. Nogle gange var jeg så ked af det, at jeg bare ikke kunne stoppe med at græde, men oftest følte jeg mig bare hul og tom. Før dette havde jeg været et virkeligt aktivt menneske. Jeg havde en god karriere, og levede et liv, mange drømmer om.  Men i denne periode kæmpede jeg virkelig med at motivere mig selv. Jeg tog meget fri fra arbejde, og når jeg var der, kunne jeg ikke koncentrere mig. Jeg var bekymret for, at jeg ville blive fyret, men kunne ikke fremkalde motivationen til at gøre noget ved det. Så jeg blev hjemme når jeg kunne, og ville ikke se nogen.  Måske syntes jeg faktisk at jeg fortjente at blive fyret? Jeg kunne i hvert fald ikke se min egen værdi, og jeg vågnede ofte i løbet af natten og tænkte over alle de ting, der var galt med mig. Jeg kunne ikke holde mig selv ud, og blev ked af det når jeg så mig selv i spejlet. Det var virkelig en mørk tid for mig, og jeg følte mig fuldstændig håbløs med hensyn til fremtiden. Nogle gange hørte jeg også min mors stemme i mit hoved sige "Du bliver aldrig til noget."

At leve med depression

At leve med depression beskrives af mange som en slags farveløs tilværelse, hvor intet længere føles meningsfuldt eller værdifuldt - det er som at leve i et dybt, sort hul.  Denne beskrivelse favner ret præcist grundtilstanden i depression, mens at måden man håndterer denne grundtilstand er forskelligt fra menneske til menneske og kan have mange forskellige udtryk.

Nogle beskriver hvordan det er en kamp bare at komme ud af sengen om morgenen, og hvordan kampen fortsætter resten af dagen. De er paralyserede af en oplevet meningsløshed. De er enten grådlabile og tungsindige, og kan ofte ikke finde ud af hvorfor de er kede af det. Eller også føler de sig livløse, tomme og apatiske. Alt i mens andre beskriver hvordan de farer rundt fra aftale til aftale, aldrig kan stå stille, af den simple grund, at de ikke kan holde ud at være alene med deres mørke tanker og følelser. 

 

Vrede er også en følgeven i depression. Nogle peger den indad, med selvkritiske betragtninger. Andre peger den ud af, med bitterhed over hvordan de bliver behandlet i verden. På den måde kan man sige, at nogle påtager selv den kritiske stemme hvormed de bedømmer sig selv, mens andre pådutter andre den kritiske stemme. Til fælles har de, at de forfølges af en konstant devaluering af dem selv.

Det er vigtigt at forstå at depression er en meget lidelsesfuld tilstand, som man ikke bare kan komme ud af. Depressionen har rødder i ens dybeste forståelse af verden, andre mennesker og især sig selv i relationen til både verden og andre.

Depression mænd

Depressive mænd er ofte mest i kontakt med oplevelsen af en overdrevet træthed, irritabilitet, søvnproblemer og manglende interesse i arbejde og hobby. De er mere tilbøjelige til at opleve symptomer som vrede, aggressivitet, hensynsløs opførsel og stof- eller alkoholmisbrug.

Depression kvinder

Kvinder har en tendens til overdrevet selvbebrejdelse og plages af følelser af skyld og skam. Som kvinde vil man ofte opleve at sove mere end man plejer, spise mere end man plejer og tager ofte på i den depressive periode.

Når alt kommer til alt, kan depression altså se meget forskelligt ud fra menneske til menneske, fra kvinde til kvinde og fra mand til mand. Det er nemlig ikke sådan at man ikke som kvinde kan have en depressionsprofil som den beskrevet under mænd og vice verca, det er en ren statistisk beskrivelse af profilernes fordeling.

Til gengæld er det vigtigt, at uanset hvordan du føler og oplever det, så er det en tilstand, der ikke må ignoreres, men skal behandles.

Uanset hvor håbløs eller hjælpeløs du føler det lige nu, så kan du få det bedre. Ved at forstå årsagerne og genkende de forskellige symptomer og typer af depression, kan du tage de første skridt til at få det bedre og overvinde problemet.

Nedenfor kan du læse mere om forskellige typer af depression og depressionsprofiler, fra et diagnostisk øjemed.

Typer af depression

Forskellige typer af depression

Depression: Kernesymptomer

 • Nedtrykthed

 • Nedsat lyst/interesse

 • Energiløshed/træthed

Depression: følgesymptomer

 • Søvnforstyrrelser

 • Tanker om død og selvmord

 • Forandret appetit

 • Koncentrationsbesvær

 • Følelse af værdiløshed/

 • Selvbebrejdelse og skyld

 • Indre uro, rastløshed eller hæmning

Let depression

To ud af tre kernesymptomer er til stede og mindst to følgesymptomer

Symptomerne her forstyrrer din hverdag, og frarøver dig glæde og motivation.

Moderat depression

To ud af tre kernesymptomer er til stede og 4 følgesymptomer.

Den moderate depression fungerer som den lette, men her vil du ofte også opleve at din selvtillid og dit selvværd mindskes.

Svær depression

Alle tre kernesymptomer ved depression er til stede samt 5 ud af 7 følgesymptomer.

Svær depression, er meget mindre almindeligt, og her kan du opleve at blive apatisk, eller decideret katatonsk, hvor du har svært ved at bevæge dig, eller bevæger dig meget langsomt samtidigt med at du har meget lidt kontakt til reelle følelser. Du vil udefra opleves udtryksløs eller livsløs.

Vinterdepression

Tilbagevendende depressionssymptomer i vinterhalvåret. Svinger ofte i den lette til moderate skala, og ofte manifesterer det sig i overdrevet træthed, selvisolation og nedtrykthed.

Fødselsdepression

Depressionssymptomer efter en fødsel. Både mødre og fædre oplever fødselsdepression, og selvom depressionen ikke nødvendigvis kategoriseres som svær, er det på grund af omstændighederne særligt belastende på forældre.

Dystymi

Kronisk depressionsforløb hvor lette symptomer har været til stede i flere år  - man kan dog også opleve dyk i sin depression, hvilket diagnosticeres separat som en dobbelt depression

De største risikofaktorer for at udvikle depression, er antallet og sværhedsgraden af tidligere depressioner. Det er derfor helt centralt at komme i gang med behandling hurtigst muligt, så risikoen for tilbagefald kan begrænses.

Behandling af depression

Behandling af depression
Vi skal forstå din depression

Depression er ikke det samme som ked-af-det-hed, selvom begreberne på overfladen kan minde om hinanden. Den store forskel er, at når vi er kede af det, ved vi hvorfor. Når vi er deprimerede, kan vi ikke placere vores følelsesmæssige tilstand i vores levede liv, og resultatet er, at vi efterlades hjælpeløse og håbløse.

Derfor skal vi skabe en forståelse for hvorfor du har denne reaktion, og altså hvad den handler om. 

Vi vil undersøge din fortid og din situation her og nu. Vi vil undersøge hvordan de ting blandes sammen for dig, og vi vil opøve et sprog for hvad det er du oplever.​

Vi skal kende de fastholdende faktorer for din depression

Når man er i den depressive tilstand, vil man ofte bygge en mur op omkring sig selv gennem ens adfærd, tænkning samt måden vi forholder os til vores følelser og følelsesregulerer.

Fx kan det være at vi er meget selvkritiske, og hvis vi kigger på funktionen af den selvkritiske stemme, kan det være, at isolere dig, komme afvisning i forvejen ved at afvise dig selv mv..

Det kan være at vi number (på den ene eller anden måde lukker en følelse ned), og ender med at tage en følelse fra en situation med ind i andre situationer hvor den ikke længere har en adaptiv funktion.

Osv.

Vi skal opbygge strategier til at komme ud af depressionen samt strategier til at forebygge at du ender det samme sted.

Grundlæggende vil vi øve dig i at genkende depressionen, og den depressive motivation så du kan tage dig af det og dig selv før end at du er i dens klør. Vi vil øve dig i ikke at gå ind i dig selv med din lidelse, men række ud og kæmpe videre i den verden du befinder dig i. Vi vil øve dig i at møde dig selv og tage dig af dit indre liv på en ny og mere omsorgsfuld måde. 

Har du tegn på depression?

Tag en uforpligtende snak med os 

bottom of page