top of page

Læs om hvad afhængighed er og hvordan vi behandler det!

Afhængighed

perfektionisme.png

Afhængighed - uafhængigt af hvordan det tager sig ud - har at gøre med hvordan vi håndterer  udefrakommende stressorer og især indre turmult og følelser. Det er altså en strategi der kan læres og aflæres!

Design uden navn (23).png

Hos Reach kan vi hjælpe dig med at forstå og håndtere din afhængighed, så du kan møde dig selv og livet på en hel ny måde.

Design uden navn (21).png

Plus at du altid hos Reach får lov til at møde din psykolog først - helt uden betaling - fordi vi ved hvor vigtigt det er, at du føler dig tryg og i gode hænder.

Hvad er afhængighed?

Afhængighed er adfærd, der regelmæssigt gentages trods betragtelige personlige omkostninger, og som i øjeblikket opleves som behagelig eller værdifuld.

Umiddelbart kan afhængighed synes paradoksal, da det ligger i selve definitionen af afhængighed at adfærden skaber større problemer end den er værdifuld. Nøglen til at forstå afhængighed ligger derfor i at forstå hvad afhængigheden lader os undslippe, i stedet for at fokusere på hvad den lader os opnå.


Afhængighed opstår som regel som en reaktion på negative følelser der er så ubehagelige at vi distraherer os selv med noget andet. Kilderne til sådan et ubehag kan være mange forskellige. For nogle er det ensomhed, for andre er det stress, depression, angst eller sorg. Alle ubærlige tilstande kan lede til afhængig adfærd. Når vi er sårbare på den måde, uden fornemmelse af hvad vi kan gøre ved det, er det naturligt at lede efter måder at regulere sig selv følelsesmæssigt. Det er på mange måder nødvendigt at kunne regulere sine negative følelser, men hvis vi ikke sørger for at finde tid til at tage os af de negative følelser på andre tidspunkter, kan vi blive afhængige af at holde dem væk løbende, med netop de substanser/aktiviteter der virker.

Afhængighed er altså en måde at tilpasse sig sine betingelser. Det er ikke dig der er noget galt med - det er den situation du står i.


Nedenfor er en oversigt over de mest almindelige afhængigheder, samt en gennemgang af de mest almindelige symptomer på afhængighed.
 

Obs. Hvis du har en stærk afhængighed af vanedannende substanser som alkohol eller euforiserende stoffer, anbefaler vi at du kontakter nogle af de målrettede og gratis tilbud der findes derude (f.eks misbrugsportalen). Det kan være nødvendigt at medicinere imod abstinenser hvis substansafhængigheden er stærk, og det kan vi desværre ikke tilbyde i en online praksis.

Mad
Alkohol
Euforiserende stoffer
Træning
Rygning
Sex/Pornografi
Gaming
Sociale medier
Shopping
Sociale-/Adfærdssymptomer
  • Du har konflikter med familie/venner fordi de synes du gør det for meget.

  • Du gør det mere og mere, men du oplever sjældent/aldrig at det er 'nok'.

  • Du lyver overfor familie/venner om hvor meget du gør det.

  • Du har svært ved at skrue ned, selvom du kan se de problemer det giver dig.

Psykiske symptomer
  • Det har en meget vigtig rolle i dit liv.

  • Du bruger det som en måde at flygte fra problemer, og det giver dig et kick.

  • Du tænker meget på det, og det distraherer dig fra at koncentrere dig om andre ting.

  • Du bliver uforholdsmæssigt rastløs og irriteret hvis du bliver forhindret i det.

  • Hvis du har lavet regler om hvornår du ikke må, finder du ofte på undskyldninger til at gøre det alligevel.

  • Du ved at du er nødt til at gøre noget ved det, men udskyder igen og igen hvornår det skal være.

Roden til afhængighed, er altid smerte. At opdage smerten så den kan heles, er et nødvendigt skridt på vejen ud af afhængigheden.
Afhængighed er altså en måde at tilpasse sig sine betingelser. Det er ikke dig der er noget galt med - det er den situation du står i.

 

Sådan behandler vi afhængighed

Først og fremmest er det nødvendigt at forstå den smerte der har skabt din afhængighed til at starte med.
Afhængighed kan se ud på mange måder, og det er meget forskelligt hvor store udfordringer der har ledt til at du begyndt på den adfærd du i dag oplever dig afhængig af.

Måske ved du selv præcis hvordan det startede, måske har du brug for at give slip på adfærden for at mærke hvad der er 'nedenunder'. Uanset hvad hjælper vi dig med at skabe klarhed over hvilke mønstre du oplever i din hverdag, så vi kan blive klogere på både hvilket formål afhængigheden har, og hvor det er nemmest/sværest for dig at stå imod den.

Når vi har lært din situation, smerten og adfærden bedre at kende, kan vi træffe den rigtige beslutning om hvad du har brug for støtte til. Ofte kan et terapeutisk forløb skabe positive resultater ved at hjælpe dig med at bearbejde og konfrontere den smerte der har drevet afhængigheden så længe. Hvis smerten lindres vil dit behov for den afhængige adfærd nemlig falde helt naturligt.

Negative følelser vil uundgåeligt, med jævne mellemrum, være en del af vores liv. Af den grund vil du være særligt sårbar for kriser, og andre stærke negative oplevelser, i tiden efter at du træder ud af din afhængighed. Derfor supplerer vi altid vores forløb med færdighedstræning i teknikker og strategier for følelsesregulering, så du får så gode chancer som muligt for at holde fast - selvom du kommer i modvind igen. Det er nemlig meget nemmere at gøre noget andet, end ikke at gøre noget, og derfor er det centralt at træne dette 'andet' på forhånd.

 

Hvis afhængigheden er stærk nok, vil du altid opleve abstinenser når du stopper adfærden. Hvis abstinenserne er store, vil vi lave en struktureret plan for at komme sikkert igennem abstinensperioden (typisk 2-4 uger), uden tilbagefald, så du får bedre chancer for at opbygge nye rutiner.

Du er meget velkommen til at booke en gratis startsamtale, hvis du er nysgerrig efter at høre nærmere om hvordan vi kan arbejde med lige præcis din afhængighed.

Kæmper du med afhængighed?

Tag en uforpligtende snak med os 

bottom of page