REACH

Det kan vi hjælpe dig med

Skam

"Jeg har altid undgået at invitere nogen hjem til mine forældre... ikke bare undgået det, men jeg løj hele tiden om hvad jeg kom fra. Hvem de var. Jo mere jeg løj jo værre blev det... altså skammen. Jeg skammede mig over dem."

Mille, REACH bruger

Vaner og uvaner (57).png

REACH

Om at være skam-tilbøjelig

Hvad er skam?

Skam er en følelse som ofte er lidt svær at sætte en finger på. Den er sjældent "ren" i udtrykket og kan blive blandet sammen med en hel masse andre følelser og forsvar.

 

Hvad vi kan sige om skam er, at det er en følelse af ubehag, forbundet med en impuls om at gemme sig, en tanke om "ikke at være god nok" - eller decideret ulækker -  og så er den tæt forbundet med vores sociale aktivitet og selvforståelse.

Skam opstår når vi oplever at vores berettigelse til kærlighed og tilhør trues. "Hvis de vidste dette om mig, ville de forlade mig med det samme".

Skam bliver problematisk fordi vi netop har en tendens til at isolere os med den så den ikke  bliver afstemt med omverdenen.

Når vi snakker om skam-tilbøjelighed, snakker vi om en tilbøjelighed til at opleve skam ved alle slags sociale transgressioner. For eksempel: "jeg stjal et stykke kage fra arbejde", bliver til: "jeg er et dårligt og ulækkert menneske som ingen kan elske", til forskel fra: "jeg stjal et stykke kage fra arbejde, det JEG GJORDE var ikke i orden".

Sådan arbejder vi med skam

Når vi arbejder med skam er der grundlæggende fire skridt vi skal igennem sammen.

 

1) Først skal vi gøre os bevidste om din personlige sårbarhed i en skam-oplevelse,

2) vi skal blive bevidste om hvilke eksterne faktorer der får dig til at føle dig låst i en skam-position,

3) vi skal sammen øve os i at lukke andre ind i vore skam-universer og

4) vi skal diskuterer og dekonstruerer skamoplevelsen

Sagt på en anden måde, når vi arbejder med skam, skal skammen frem i lyset og både forstås og anerkendes. 

REACH

Er du skam-tilbøjelig?

Tag en uforpligtende snak med os