Hverdagskost til din angst

Opdateret: 17. aug. 2020

Angst får efterhånden hurtigt en diagnostisk konnotation, men i virkeligheden er angst noget vi alle oplever. Angst er en markør for, at der er noget farligt i gærde - ikke farligt som at vi står overfor en konkret og fysisk løve, men nærmere farligt på den måde at vi står overfor en "tænkt" løve. Måske ser vi den tænkte løve tydeligt for os, måske mærker vi bare vores kroppe reagere på den - i hvert fald reagerer vi. Kroppen tager over, alarmberedskabet sættes i gang og vi oplever svedture, hjertebanken, trykken for brystet eller rysten.

Denne tænkte løve kan være mere eller mindre afstemt med virkeligheden og derfor er der også en relativ lang række diagnoser, der netop beskriver når en tænkt løve bliver for stor i forhold til den reelle fare.


Mange forskellige faktorer kan påvirke hvor velafstemt din angst er med virkeligheden. Det kan for eksempel være at du har gjort dig erfaringer i én kontekst som du uhensigtsmæssigt tager med videre i andre - det kan være mange ting - men forskellige ydre og fysiske pres kan også periodevist gøre din krop mere trigger-happy og altså hurtigere til at reagere med angst. Her er 4 ting som du selv kan gøre for at håndtere sådanne perioder.


1) SØVN - oplever du en periode som beskrevet ovenfor, er det første du burde gøre, at gå struktur-nazi på dine søvnvaner. Prøv at komme i seng samme tid hver aften, og stå op på samme tid. Drop også middagsluren. Kommer du for sent i seng én aften, stå så alligevel op som planlagt. Vær træt og kom så i seng til tiden den næste aften.


2) KOFFEIN - er dit alarmberedskab i forvejen oppe, så drop lige aftenkaffen. Det er bare en lille ting, som kan gøre en stor forskel. Kaffe er en stimulant, der giver dig hjertebanken - en fysiologisk respons som er meget lig den du oplever når du har angst, og alene dette kan være med til at trigger eller forværre egentlig angst.


3) SPIS SUNDT og DYRK MOTION - igen er dette et ganske jordnært råd, men ikke desto mindre sætter sund kost og regelmæssig motion gang i din kemi på den gode måde. Endorfinerne flyver, og du åbner op for et ståsted hvorfra du er den stærke og hvorfra du har kontrollen, hvilket kan være et helt fint og trygt modstykke til en turbulent tid.


4) SÆT DE RIGTIGE GRÆNSER - i sådanne perioder med ekstra pres, er det utroligt vigtigt at få sat grænser. Ikke i forhold til hvordan du plejer at have det, ikke i forhold til hvad du plejer at kunne påtage dig, men i forhold til hvordan du har det lige nu! Måske er sådan en tid, tiden hvor du skruer lidt ned for ekstra vagter, for festerne og de store komsammener - måske har du i stedet brug for mere tid alene eller tid sammen med de nærmeste. Måske er der nogle relationer du decideret kan mærke dræner dig mere end de giver dig energi. Mærk efter, ryd op i din sociale aktivitet og sæt grænser.


Angst er ikke disse fire ting. Men disse fire råd kan følge dig godt på vej mod bedring. Er de ikke nok, så snak med nogen om det. Jo bedre du kender dig selv og din angst, jo bedre kan du også regulere din angst.


Start i dag.

80 visninger0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle

Breaking Better - Få Nye og Bedre Vaner

Når vi forsøger at slippe af med gamle, usunde og ucharmerende vaner, har mange af os en tendens til at forsøge os med viljestyrke alene. Vi forsøger med andre ord at insistere os igennem en transform