REACH

Det kan vi hjælpe dig med

Motivation

"Jeg havde brug for et spark i røven. Der var så mange ting jeg drømte om at opnå, at jeg blev nærmest lammet. Jeg endte med ikke at lave noget overhovedet. Det hjalp de mig med hos REACH."

Daniel - REACH bruger

Vaner og uvaner (46).png

REACH

Om motivation

Hvad er motivation?

Motivation er den drivende kraft bag vores bevidste handlinger, og altså den kraft der lader os opretholde aktiviteter over tid. Du kan tænke på motivation som et mål for hvor meget du ønsker at gøre noget bestemt.

Nogle gange oplever vi at mangle motivation til noget helt bestemt, og det piner os at vi ikke kan finde ud af at gøre det vi meget klart ved er det rigtige at gøre.
Andre gange oplever vi at mangle motivation sådan mere generelt. Det kan opleves som dovenskab og identitetsløshed og giver ofte anledning til en masse ubehagelig tvivl.

Der findes grundlæggende to typer af motivation: Positiv og negativ.
Positiv motivation handler om hvor meget du ønsker at opnå noget bestemt, som f.eks. en forfremmelse. Negativ motivation handler om hvor meget du ønsker at undgå noget bestemt, som f.eks at dumpe til eksamen.

Uanset om vi ønsker at ofre nydelse i øjeblikket for at opnå en bestemt fremtidig succes, eller om vi ønsker at opleve en stærkere fornemmelse af retning, værdier og integritet i vores liv, er motivation afgørende for om vi lykkes.


Motivation viser sig tydeligst i vores følelsesliv, men er forankret i hele vores oplevelsesverden, selvfortælling, biologi og sociale netværk, og det kan derfor være ganske kompliceret at finde ud af hvordan man kan blive mere motiveret når nu man bare ikke rigtig er det.

Så spørg dig selv: Ville jeg gå 1 km eller læse en avis hvis jeg troede det løste mine problemer? Hvis du kan svare ja til det er du motiveret nok til at blive mere motiveret af at arbejde motivationsfokuseret.

Sådan arbejder vi med motivation

Når vi arbejder med at styrke din motivation, skal vi først og fremmest aftale om vi arbejder med et bestemt mål, eller om du mere generelt oplever manglende motivation.

Når vi arbejder med konkrete mål er det helt centralt at styrke din positive og negative motivation, og sørge for at de er i en passende balance. Vi bruger f.eks. Visualiserings- og perspektiveringsøvelser når vi finder motivationen frem.

Mange tror at positiv motivation er bedre end negativ fordi den er behagelig og fordi så mange negative følelser har fået et dårligt rygte. Men mennesker motiveres generelt stærkere af negative følelser, og dermed af negativ motivation, end af positiv.


Hvis du generelt savner at være motiveret, skyldes det ofte en ubalance i forholdet mellem dit fokus på egne og andres behov. Hvis vi overfokuserer på andre menneskers behov, glemmer vi med tiden hvordan vores egne behov føles, og så kan det blive svært at finde dem frem igen.
Når vi skal genfinde din kontakt til dine indre værdier og behov, fokuserer vi på at finde frem til de mekanismer der gør at du overser dig selv, og træner strategier til at holde fast i dig selv, selv når det bliver ubehageligt.

Samtidigt laver vi en række øvelser der har til formål at bygge et meget konkret værdisæt op foran dig, så du kan se at du ganske naturligt rummer en identitet der er stærkt værdiladet og som vil en helt masse ting med dig. Det gør vi for at gøre det meget tydeligt at der er noget allerede som er værd at kæmpe for - du behøver ikke finde på det hele forfra.

REACH

Har du brug for hjælp til at fokusere din motivation?

Tag en uforpligtende snak med os